23 Temmuz 2010 Cuma

Sulukule Yaz Projesi

Sulukule’de “kentsel dönüşüm” ve ayrımcılık mağduru olan çocukları desteklemek amacıyla Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Sulukule Gönüllüleri Derneği bir araya geliyor.



2010 Temmuz ayında iki dönem halinde yürütülecek olan “Sulukule Yaz Projesine” gönüllü olarak katılacak gençler imkânları kısıtlanmış çocuklara ders ve sosyal etkinlik desteği vermenin yanında, toplumsal dışlanma ve eşitsizlikler konusunda bilgilenme şansı bulacaklar.


Projenin her dönemine 5–10 gencin gönüllü olarak katılarak toplumsal dışlanma, ayrımcılık ve sosyal eşitsizlik konusunda farkındalıklarının artması ve bölgede yaşayan çocukların eğitsel ve sosyal gelişimine katkı sağlanması projenin merkezindeki amaç.

Etkinlikler; katılımcı, paylaşımcı, şeffaf, eşitlikçi ve tarafsız temellere oturtularak yürütülüyor.


Projenin sonunda TOG ve Sulukule Gönüllüleri bir değerlendirme yaparak, ilerleyen zamanlarda birlikte yapılabilecek çalışmalar hakkında görüşecek. Projenin başarılı bulunması halinde sene içindeki faaliyetleri Sulukule Gönüllüleri’yle beraber yürütmesi için İstanbul’daki TOG örgütlenmelerine çağrı yapılacak ve projeyi TOG’un üniversitelerde bulunan örgütlenmelerinden birisinin sahiplenmesi beklenecektir.


10 gönüllünün katılımıyla başlayan ortak proje derneğe ve çocuklara pek çok anı bırakarak birinci dönemini tamamladı. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili Miraç ağabeylerinden uygulama bilgilerini alan çocuklar; dağıtılan diş fırçaları ile belki de hayatlarında ilk kez dişlerini fırçaladılar. Merve ve Işık ablalarla drama atölyesi yapıldı ve bu sayede birbirlerine farklı bakış açılarıyla yaklaşan çocuklar bir arada dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama becerilerini geliştirdiler; oyun ile hayal güçlerini harekete geçirdiler. Merve abla masallar okudu masa başına toplanmış çocuklarla birlikte ve masal hep birlikte tamamlandı. Okuma – yazma, matematik, türkçe, fen bilgisi gibi derslere destek olmalarının yanında hepsi çocuklarla doğru iletişim kanallarını yakalayabildikleri için Seniha abla, Bilge abla, Şerife abla, Burcu abla, Ali Haydar ağabey ve Ali ağabey her birinin zihninde, gelişiminde, davranış biçimlerinde önemli yerler kazandılar. Bazı çocuklar için her şeyden önce renkleri öğrenerek başlamak gerektiği kimsenin aklına gelmemişti ya da henüz harfleri tanıyamayan bir çocuğun İngilizce kelimeleri kolaylıkla öğrenebildiğini keşfedememiştik daha önce… TOG’dan gelen deneyimli gönüllülerle Rengârenk ve Söz Küçüğün oyunları oynandı. Her yaştan çocuğu bir arada dernekten faydalandıracak tüm atölyeler, her bir çocuğun gelişimine önemli katkılar sağlıyor; bir aradalığı, birlikteliğin önemini, paylaşmayı, desteklemeyi, eleştirmeyi öğreniyorlar. Her bir abla ve ağabey yürekten bir teşekkürü hak ediyor…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazdığınız yorum, çocukların okumasında bir sorun olmadığı kanaatine varılana kadar görünmeyecektir. Sabrınız için teşekkürler.